Toelichting

Het model is ontwikkeld door Charlotte van Besouw en bestaat uit de onderstaande fasen.

Aansluiten in de onveilige wereld
We bespreken het huiselijk geweld met de betrokkenen. Samen met hen brengen we de onveiligheid en onderliggende oorzaken in beeld. Hierbij hebben we oog voor de systemische context en voor de belangen van alle gezinsleden. We taxeren het geweld en de risicofactoren voor betrokkenen. Indien nodig brengen we directe veiligheid tot stand. We werken op basis van de situatie samen met andere organisaties, zoals gemeenten, veiligheidspartners, GGZ en verslavingszorg. 

Voeden van hoop en vertrouwen 
Huiselijk geweld leidt vaak tot gevoelens van wanhoop en machteloosheid. Hoop en vertrouwen zijn essentiële factoren in het herstelproces. Zij stellen mensen in staat om een toekomst zonder geweld te visualiseren en na te streven. Veilig voor Elk ondersteunt bij het voeden van hoop, vertrouwen en perspectief op een uitweg.
 
De brug over
Het loslaten van de onveilige wereld en het bouwen aan een veilig bestaan is vaak een proces van heen en weer gaan tussen hoop en vrees. Van verdriet om het oude en van verlangen naar het nieuwe. Dit proces vraagt moed en steun. Veilig voor Elk ondersteunt het herstelproces met gerichte psychosociale, systemische en lichaamsgerichte interventies.

Wegwijs in de veilige wereld
We helpen bij het vinden van wegen om een veilig bestaan op te bouwen. Mensen hebben bijvoorbeeld geleerd om zichzelf weg te cijferen om geweldsuitbarstingen te voorkomen. Of betrokkenen zijn geweld gaan gebruiken als uiting van kwaadheid of stress. We helpen betrokkenen om te communiceren zonder geweld. Veilig voor Elk stimuleert het nemen van eigen regie en verantwoordelijkheid voor de veiligheid in relaties.

Integratie van de onveilige en veilige wereld
Deze fase is gericht op in het reine komen met het verleden. We ondersteunen in de zoektocht naar zingeving en identiteit. Hierbij hebben we oog voor existentiële vragen die de ervaringen met geweld oproepen.