Hoe we helpen

Bij de fasering van het hulpverleningsproces gebruiken we het model van de onveilige en veilige wereld. Daarin worden vijf fasen onderscheiden: aansluiten in de onveilige wereld; voeden van hoop en vertrouwen; de brug over naar de veilige wereld; wegwijs worden in de veilige wereld en integratie van de onveilige en veilige wereld. Het proces van onveiligheid naar veiligheid is voor veel mensen een proces vol moed en hoop. Ook ervaren velen gevoelens van machteloosheid, verdriet, schaamte en angst. Betrokkenen hoeven dit proces niet alleen te doorlopen. Veilig voor Elk loopt daarin een gedeelte mee. Zo kort als kan en zo lang als nodig. 

Klik hier voor meer informatie over het model van de onveilige en veilige wereld.

TOP3
TOP-3

Het gezin maakt met de betrokken professionals een top 3 van onveilige situaties, onveilig gedrag en de risicofactoren. Deze top 3 vormt de basis voor 1) een veiligheidsplan; 2) een hulpverleningsplan en 3) een herstelplan. We maken deze plannen samen op basis van maatwerk. Op deze manier werken alle betrokkenen samen aan het gezamenlijke doel: veiligheid.

Verklarende analyse
Verklarende analyse

We brengen met het gezin in kaart wat de belangrijkste factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan, de instandhouding, verergering of vermindering van problemen. Met behulp van deze analyse maken we de risico- en beschermende factoren en de onderlinge samenhang inzichtelijk. Dit helpt om de krachten van het gezin en de steun vanuit het netwerk in beeld te brengen en te zien hoe deze kunnen bijdragen aan de oplossing van problemen.  

Yucelmethode
Yucelmethode

Binnen de Yucelmethode gebruiken we gekleurde blokken om bijvoorbeeld jouw levenssituatie op dit moment na te bouwen. Dit helpt je bij het inventariseren en oplossen van knelpunten in je levenssituatie. Je krijgt meer grip en ideeën over wat je kunt doen. De methode helpt om contact te maken met je krachtbronnen.

Taal erbij icoon
Een Taal Erbij

Deze methodiek is ontwikkeld om de interactie tussen mensen en hun onderlinge dynamiek te visualiseren. Vanuit systemisch perspectief maken we met Duplo-poppetjes en ander materiaal relaties inzichtelijk. Je krijgt hierdoor nieuwe inzichten en kunt gemakkelijker richting geven aan verandering.

Rouw bij kinderen
Rouw bij kinderen met Een Taal Erbij

Binnen deze methode gebruiken we de landkaart Stromen van Verbinding. De reis door het innerlijke landschap staat hier centraal. De soms nog verborgen gevoelens, gedachten en wensen van het kind worden door de landschapsbeelden wakker geroepen. Spelen met de landkaart maakt zichtbaar wat er bij het kind leeft. We werken met deze kaart in combinatie met de methodiek Een Taal Erbij.

Hartcoherentie
Hartcoherentie

Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Wanneer je ademhaling en hartslag optimaal samenwerken, heeft dit een positief effect op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Door meer bewust te worden van je ademhaling en te oefenen met de snelheid van ademen, kan je je hartcoherentie verbeteren.